Sürekli güncellenen ve geliştirilen Grafik Tasarım programları, sistemlerimizi zorlayarak yeni bir sistem arayışı içine girmemize sebep oluyor. Bu yazıda "Windows işletim sistemine sahip bir sistemi nelere dikkat ederek toplamalıyız ?" sorusuna yanıt bulacağız.
Nasıl bir bilgisayar alacağını bilemeyen arkadaşlarımız, ya fahiş fiyatlar ödemekte yada kullanacağı programların ihtiyaç duyduğu bileşenleri bilmedikleri için yanlış yatırım yapmakta.
"Grafik Tasarım Bilgisayarı" dediğim zaman çoğunuzun aklına yüksek GPU (ekran kartı) kapasitesine sahip bilgisayarlar geliyordur. Fakat en doğru sisteme sahip olmak için kendinize "Ben hangi programları kullanıyorum ?" sorusunu sormanızı tavsiye ederim. Bu sayede paranızı en doğru sisteme yatırmış olacaksınız.
Illustrator, Photoshop, Corel, After Effects, Indesign gibi temel Grafik Tasarım programları GPU (ekran kartı) yerine CPU (işlemci), RAM ve Depolama alanı (SSD)' ye ihtiyaç duyarlar. Eğer 3D modelleme ve Premiere Pro gibi programlarda üst düzey montaj ve render işlemleri yapıyorsanız GPU (ekran kartı) yatırımı yapmanızı tavsiye ederim. Fakat bu işlemler içinde güçlü bir CPU (işlemci), yüksek kapasiteli RAM ve M.2 SSD gibi yazma hızı yüksek bileşenleri beraberinde satın almanız gerekir.
ANAKART
Sistem parçalarını belirlerken bir bina yapıyormuşuz gibi düşünmeliyiz. Anakart ise binamızın temeli anlamına gelmektedir. Binamızın ne kadar lüks olduğu değil, ne kadar sağlam olduğu bizim için daha önemli. Uzun ömürlü ve güncellemelere açık bir sistem olabilmesi için, mutlaka Anakart'ın güncel olması gerekmekte. "Anakart çok işe yaramaz, parayı buraya harcamayalım" gibi bir gaflete düşmeyin!
Seçeceğiniz Anakart'ın ;
• 2x M.2 SSD
• OC (overclock)
• RAM desteği 4x
• USB 3.2 Portları
• Wifi, Bluetooth
Özellikleri olmasına dikkat edersek, ilerleyen yıllarda sistemi tümden değiştirmek yerine ihtiyaç duyduğumuz parçaları güncellememize olanak sağlamış oluruz.
CPU (İŞLEMCİ)
Binamız (sistemimiz) yavaş yavaş şekillenirken, en önemli parçaların başında gelen işlemci ile yola devam edeceğiz. Bütçenizi en çok zorlayacak parçalardan birisi CPU (işlemci) olacak. Fakat yazının başında dediğim gibi; "Grafik Tasarım programları CPU (işlemci) ağırlıklı çalışır." O yüzden alabildiğimiz en yüksek, güncel işlemci modelini seçmemizde fayda var. Hepimizin aklında AMD vs Intel gibi kıyaslama olabilir. Bu yazımda Intel işlemci üzerinden ilerleyeceğim, dileyenler AMD tercih edebilir.
Bazen internet üzerinde pazarlama taktiklerinin kurbanı olabiliyoruz. Bazı E-Ticaret siteleri eski sürüm işlemcileri sistemlerine dahil ederek gözünüzü boyayabilir. Baktığınız zaman i7 işlemcili gördüğünüz bir bilgisayarın üzerinde eski nesil bir sürüm olabilir. O yüzden mutlaka işlemcilerin kaçıncı jenerasyon olduğuna dikkat etmeliyiz. Örneğin; Intel i7 - 4800MQ gibi bir işlemci 4. jenerasyon eski bir sürümdür. Tercih etmeden önce mutlaka, internet üzerinden en son çıkan nesil hakkında bilgi sahibi olup ona göre karar vermeliyiz. Bu yazının yazıldığı tarihte Intel işlemciler 11. nesillerini kullanmakta.
Orta - üst düzey bir Grafik Tasarım performansı için, i7 10. nesil veya üzerini tavsiye ediyorum.
"i5 8. nesil kullanıyorum, gayet hızlı" diyecek arkadaşlar için; Uzun vadeli, yukarıda saydığım temel Grafik Tasarım programları için, en iyi deneyimi ve performansı sunacak bir sistem topladığımızı hatırlatmak isterim.
RAM
RAM'ler Grafik Tasarım programları için "ne kadar yüksek bellek o kadar iyi performans" diyebileceğim bir bileşen. Anakart seçiminde belirttiğim gibi 4x RAM slotuna sahip bir sistem topladığımız zaman, ilerde yükseltme şansımız olacak ve küçük bir dokunuşla performansımızı en üst düzeye tekrardan çıkartabileceğiz.
Bu tarz orta-üst düzey bir sistem için minimum 16 GB RAM tercih etmeliyiz. RAM tercihi yaparken 1x16 GB şeklinde değil, 2x8 GB şeklinde yapmamız da sistemimizin daha verimli çalışmasını sağlayacaktır. Yapacağınız işlemler ve çalışmalar normal düzeyin üzerinde kalacaksa, minimum 32 GB 4x8GB veya 2x16GB şeklinde tercih edebilirsiniz.
Bu tarz bir sistem toplarken RGB vs gibi özelliklere ekstradan para vermenizi istemem. Bunun yerine RAM'in CL (gecikme) değerine dikkat etmenizi tavsiye ederim. CL değeri ne kadar düşük olursa RAM'in işlem hızı da o kadar hızlı olacaktır. Piyasada yaygın olarak CL 16 ve 18 değerleri bulunuyor. Fakat CL 14 ve CL 11 gibi RAM seçenekleri daha az bulunuyor. CL değeri düştükçe çoğu RAM'lerin Mhz değeri de düşüyor. Bütçeniz elveriyorsa CL 14 - 3200 Mhz gibi bir RAM tercih etmenizi öneririm. Fakat unutmayın bu özelliklere sahip olmak için bellek kapasitemizi kesinlikle düşürmeyelim, minimum 16 GB!
DEPOLAMA (HDD, SSD)
Depolama alanında ise karşımıza 3 seçenek çıkıyor.
• HDD (manyetik yazma aracı olan HDD'ler maximum 200 MB/s yazma hızına sahip olurlar. Fiziksel bir şekilde içlerinde bulunan disklere yazdıkları için, zamanla arızalanabilirler.)
• SSD (Flash bellek mantığı ile çalışan SSD'ler, bilgisayarınızın bozulması en zor bileşenlerinden birisidir. Ortalama 500 MB/s yazma kapasitesine sahip olurlar.)
• NVMe M.2 SSD ( SSD mantığı ile çalışan fakat SSD'lere göre daha geniş bant genişliği sunan depolama birimleridir. Ortalama 3000 MB/s okuma, 2500 MB/s yazma, maksimum 7000 MB/s okuma, 3500 MB/s yazma hızlarına ulaşırlar.)
Grafik Tasarım sistemleri için kesinlikle HDD'leri önermiyorum. Bilgisayarınızın işletim sistemini ve programlarınızı NVMe M.2 SSD'lere kurmanızı şiddetle tavsiye ederim. Orta düzey bir sistem için örneğin; 1 x 500 GB NVMe M.2 SSD kullanarak işletim sistemimizi ve programlarımızı içine kurabiliriz. Depolama birimi içinse 1 x 1 TB veya üzeri SSD tercih edebiliriz. Daha iyi bir sistem hızı içinse 2 x 500 GB M.2 SSD kullanarak medya dosyalarımızı ve programlarımızı kayıt edebiliriz. Depolama birimi içinse yine 1 x SDD kullanılabilir. 2 x M.2 SSD kullanımı kopyalama ve yazma hızınızı doğrudan etkileyecek ve programlarda kaybettiğiniz bekleme sürelerini en aza indirecektir.
GPU (Ekran Kartı)
Malum kur fiyatları ve mining çılgınlığı ekran kartı dediğimiz zaman soğuk terler dökmemize sebep oluyor. Yazının başından bu yana ekran kartlarını dışlamış gibi oldum, fakat bizimde sistemimiz için bir ekran kartı gerekiyor. Illustrator, Photoshop, Corel Draw, Indesign gibi programları ağırlıklı kullanıyorsanız, ekran kartınızın performansınıza çok büyük bir etkisi olmadığını tekrar hatırlatmak isterim. Minimum 2 GB kapasiteli hala güncelleme alan bir ekran kartı modeli seçmenizde bu hususta yeterli olacaktır. Fakat 4 GB kapasiteye sahip bir ekran kartını tercih etmenizi tavsiye ederim. Ekran kartı modeli seçerken de Nvidia modellerini tercih etmeniz, performans açısından sizi daha mutlu edecektir. Güncelleme alabilmesi ve sizi uzun bir süre üzmemesi için GTX modellerini tercih edebilirsiniz.
Nvidia'nın grafik işlemleri için tasarlamış olduğu Quadro P serisi ekran kartlarını da tercih edebilirsiniz. GTX serilerine göre daha güvenli fakat performans olarak bir tık gerisinde kaldığını söyleyebilirim.
Bütçenize göre sisteminize dahil edebileceğiniz ekran kartları;
• Nvidia GTX 1650 (ve üst sürümleri super, aero, ventus vs)
• Nvidia GTX 1660 (ve üst sürümleri super, aero, ventus vs)
• Nvidia PNY Quadro P1000, P2200, P4000
• Nvidia RTX 2060 - 2070 - 2080 veya üzeri
Ekran kartı seçiminizde tamamen ihtiyacınız ve bütçeniz dahilinde tercih yapmalısınız. Çoğu sistem toplama sitelerinde "Gaming PC" adı altında bilgisayarlar satılıyor. Bu bilgisayarların ekran kartı modellerine bakarak "Wowwww" demeniz en büyük yanlış olacaktır. Çünkü ekran kartını güçlü koysalar da işlemci, RAM ve SSD gibi bileşenleri kısmış oluyorlar. Sistemi güncellemek isteseniz dahi üst düzey bir işlemci tercih etmenize izin verilmiyor veya eski sürümleri sunuluyor. Render ve 3D modelleri yapacak arkadaşlar için ekran kartının yanında, en az ekran kartı kadar güçlü işlemci, RAM ve SSD seçilmek zorunda. O yüzden hazır "gaming pc" almak yerine sisteminizi kendiniz oluşturun ve sağlam bir yapı üzerinde, zamanla güncelleyebilme gibi bir imkan yaratın. Yukarıda saydığım özellikler hazır sistemler arasında varsa tercih edebilirsiniz.
MONİTÖR
Bilgisayarımızın ana bileşenlerini belirledik, fakat en önemli bileşenlerden olan monitörü es geçmeyelim.
Seçeceğiniz monitörün IPS ekrana sahip olmasını tavsiye ederim. IPS paneller görüş açısının değişmesine rağmen, kayıpsız ve canlı renk sunarlar. Ayrıca düşük güç tüketimine sahiptirler.
Minimum özellikler;
• 2K çözünürlük ve üzeri
• IPS panel
• 27" veya üzeri
Tasarım monitörlerinde tazeleme hızı (Hz) önemli değildir. 144 Hz vs gibi oyuncu monitörlerine yüksek fiyatlar ödemenize gerek yok. 60 Hz bir monitör sizi memnun edecektir. Daha profesyonel bir monitör arıyorsak;
• 4K çözünürlük
• IPS panel
• 27" ve üzeri
• Photoshop: sRGB renk gamutunu %100 oranda kapsayan
• Fotoğrafçılar için Adobe RGB desteği
Fiyat performans olarak Viewsonic monitörlerini başarılı buluyorum, inceleyebilirsiniz.
"Bütçeniz varsa Apple ürünleri kullanabilirsiniz, zaten sitesinde sunulan yükseltme seçeneklerinden dışarı çıkamadığımız için, bütçenize en uygun Imac veya Macbook'u alabilirsiniz."
"Aynı sistem özelliklerini laptop tercihi yaparken kullanabilirsiniz."
#grafiktasarimbilgisayari #grafiktasarim #bilgisayar #Illustrator #Photoshop #Coreldraw #Indesign #Aftereffects
Emeğiniz için çok teşekkürler. Oldukça faydalı bir yazı olmuş.